1. Gazi Öğrenci Projeleri Kongresi ve Bilim Şenliğine Yüksekokul Olarak Katılım Sağladık
15 Mayıs 2024 | 09:38

Üniversitemiz Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü ile Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü iş birliğinde TÜBİTAK’ın destekleriyle düzenlenen, “1. Gazi Öğrenci Projeleri Kongresi ve Bilim Şenliği” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Çakmak, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, rektör danışmanları, dekanlar, müdürler, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır yaptı. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Ülkemizde; ulusal araştırmalar, yükseköğretim ve inovasyon sistemleri üçlüsünün dengeli bir şekilde yürütülebilmesi ve yetişmiş insan kaynağı sağlanması amacıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen “Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı” kapsamında, Gazi Üniversitesi, 26 Eylül 2017 tarihinde “Araştırma Üniversitesi” olarak ilan edilmiş ve 2021 yılında bu statüsünü korumuştur. 2022 yılında, A3 kategorisinden A2 kategorisine yükselme başarısını göstermiş, 2023 yılında sırasını korumuştur. Bu başarı şüphesiz ki tesadüf değildir. Üniversitemiz, önemli bir kurumsal dönüşüm sağlayarak, araştırma odaklı stratejileri benimsemiş ve bu alandaki sürekli iyileştirmelerini hız kesmeden günbegün gerçekleştirmiştir” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Üniversitedeki yönetsel düzenlemeler, araştırma süreçlerini kurumun en uygun düzeyde desteklemesine imkân verecek şekilde güncellenmiş, ulusal ve uluslararası araştırma iklimine hem akademisyen hem de öğrencilerimizin katılımı desteklenmiştir. Üniversitemiz, araştırma üniversitesi vizyonunu güçlendirecek, nitelikli ve iş birlikli araştırma-geliştirme çalışmaları yürütmeyi ve öğrencilere araştırma yetkinliği kazandırılmasına yönelik, proje temelli uygulamaları yaygınlaştırılarak araştırmacı öğrenci sayısını arttırmayı kendine stratejik amaç edinmiştir. Bugün burada, bu amaç doğrultusunda, öğrencilerimizin göstermiş olduğu üstün araştırma ve geliştirme başarısını, siz değerli paydaşlarımızla, paylaşmak üzere toplandık.”

Üniversitemizin, TÜBİTAK 2209 A ve B projelerine yapmış olduğu gerek başvuru sayıları ile gerekse kabul aldığı proje sayıları ile Ülkemizde çeşitli alanlarda önemli dereceler elde ettiğini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Bu başarıya, bizler de Gazi Üniversitesi yönetimi olarak, bu kongre ile destek olmak istedik. Bugün öğrencilerimiz sizlere, hazırlamış oldukları TÜBİTAK Projeleri kapsamındaki çalışmaları, BAP destekli lisans projeleri ile, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerinden ürettikleri bildirileri sözlü ve poster olarak sunma imkânı bulacaklardır” dedi.

Konuşmasında kongreye de değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Kongremiz, lisans öğrencilerimizin, projeler yoluyla yaptıkları araştırmalardan üretilen sözlü ve poster sunum bildirilerden oluşmaktadır. Öğrencilerimizin projelerinden ürettikleri bildiriler, öğleden sonraki oturumlarda sunulacaktır. Kongre çalışmaları ve değerlendirme süreçleri şeffaf, paydaş katılımlı ve tanımlı süreçlerle, tüm birimlerin iş birliği ile yürütülmüş olup inanıyorum ki, Üniversitemizin keyifle sürdüreceği örnek uygulamalardan biri daha, bugün hayata geçmektedir” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Kongremizde; en çok yayın, proje ve bildiri yapan öğrencilerimizin çalışmaları akademik birimlerimiz tarafından değerlendirilerek en başarılı olanlar belirlenmiştir. Açış konuşmalarının ardından, bu başarı hikayelerinin bazılarını hep birlikte dinleyeceğiz. Kongremizin öğleden sonraki oturumunda ise, Fen-Mühendislik alanından, 29 adet sözlü, 28 adet poster, Sağlık alanında, 20 adet sözlü ve 15 adet poster ile Eğitim alanında, 17 adet sözlü ve 12 adet poster sunum gerçekleştirilecektir. Toplamda, 66 adet sözlü ve 55 adet poster sunum gerçekleştirilecektir.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sizlerin çok kıymetli katkılarıyla, bugün öğrencilerimiz sunumlarını gerçekleştireceklerdir. Öğrencilerimizin araştırma kültür ve pratiğiyle yetişmesine ve bu platforma taşıma cesareti göstermesine, destek ve danışmanlık veren tüm hocalarımıza, bu kıymetli katkıları çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Sözlerime burada son verirken, bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm ekibimize ve katılımları ile bizleri onurlandıran, TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal Hocamıza, her daim desteklerini bizden esirgemeyen kongre onursal başkanımız sayın Prof. Dr. Musa Yıldız Hocamıza, katılımlarınızdan dolayı siz kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyor, tüm öğrencilerimize sunumlarında kolaylıklar diliyor, bu başarılarını hayatları boyunca göstermelerini diliyorum.”

Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasına geçildi. Üniversitemizin 1926 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Üniversitesi, 2017 yılında üstlendiği Araştırma Üniversitesi misyonuyla kurumsal yetkinliklerini geliştirerek toplumdaki rolünü çok daha artırmıştır. Araştırma ve geliştirme çıktılarının bilimsel proje ve yayınlar, patent ve tasarımlar ile ulusal ve uluslararası bilgi birikimini beslemenin yanı sıra ulusla ve uluslararası iş birlikleriyle sanayi ve teknolojiye önemli destekler sağlamaktadır” dedi.

Üniversitemizin Türkiye’deki 208 yükseköğretim kurumu içinde tam kurumsal akreditasyon alma başarısını gösteren 18 üniversiteden biri olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Kurumsal kalitesi 5 yıllık Kurumsal Akreditasyon ile tescillenmiş bulunan Gazi Üniversitesi, nitelikli öğrenciler ve akademisyenler için çekim noktasıdır. Ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere tüm düzeylerde araştırma kültürünün hem öğrenciler hem akademisyenler için özümsendiği Üniversitemizde bu kültürün güçlenmesi çok çeşitli mekanizmalarla desteklenmektedir. Ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile beslenen araştırma kültürü sayesinde tüm paydaşlarımız kol kola üniversitemiz hedeflerine ulaşılabilmesini desteklemekte, başarılarımız perçinlenmektedir” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Gazi Üniversitesi, ürettiği bilimsel ve teknolojik bilgi birikimi, yetiştirilen nitelikli işgücü ve yürütülen bilgi transferi faaliyetleri ile ülkemizin ekonomisinin gelişmesinde ve toplumun refahında önemli bir role sahiptir. Gazi Üniversitesi, araştırma üniversitesi kimliğini benimsemiş köklü bir eğitim ve araştırma kurumudur. Burada, proje tabanlı araştırmaların üretilen bilginin sanayi ve toplum için değer yaratmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda, proje sayılarımızı ve sanayi iş birliklerimizi artırmak için sürekli çaba gösteriyoruz. En büyük gücümüz, uzman akademik kadromuz ve değerli öğrencilerimizdir. Üniversitemizde eğitim alan her öğrencinin bilgi, birikim ve kalitesi tartışılmaz bir nitelik taşır. Bu nedenle, tüm öğrencilerimizin araştırma projeleri yoluyla bilgi üretmesini ve araştırma yapmasını büyük bir önemle destekliyoruz. Araştırma üniversitesi mensubu olmanın en önemli misyonlarından biri proje tabanlı akademik çalışmalardır. Bu sebeple, öğrencilerimizin tamamı “Araştırmacı Öğrenci” statüsündedir.”

Konuşmasında TÜBİTAK’ın verdiği desteklere de işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu kapsamda, Üniversite öğrencilerimizin Birleşmiş Milletlerin 17 başlıkta toplanan, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na uyumlu konularda proje üretebilen, çevreye ve topluma duyarlı, sorumluluk sahibi, eleştirel düşünen, sorunlara çözüm üretebilen bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu paralelde Üniversitemizde “Araştırmacı Öğrenci”, Gazi Üniversitesinin araştırma-geliştirme politikasının ve stratejisinin öncelikli ve ayrılmaz bir kavramıdır. Bizler, TÜBİTAK’ın bu politikasıyla uyum içerisinde, öğrencilerimizi araştırma konusunda özendirmek, onları araştırma projeleri yapmaya yönlendirmek, girişimcilik, ekip çalışması ve dayanışma ruhunu yüceltmek amacıyla, bu kongreyi ilk kez düzenlemekteyiz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şunları anlattı: “Üniversitemiz, TÜBİTAK 2209 A ve B proje başvurularında çeşitli alanlarda gerek üniversiteler, gerekse fakülteler arasında Türkiye dereceleri elde etmiştir. Yıllık başvuru sayılarına bakıldığında, Gazili öğrencilerin her geçen yıl bu projelere daha çok ilgi gösterdiğini ve başvurduğunu görmekteyiz. TÜBİTAK tarafından 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programlarına öğrencilerimiz yoğun ilgi göstermektedir. 2022 yılı ikinci dönemde TÜBİTAK 2209-A proje başvuru sayısı 332 iken 2023 yılında ikinci dönemde 627’dir. 2022 yılı ikinci dönemde TÜBİTAK 2209-B proje başvuru sayısı 46 iken 2023 yılında ikinci dönemde 65’dir. Üniversitemiz bünyesinde lisans öğrencilerine yönelik proje başvuru, yürütme ve sonuçlandırmaya yönelik eğitimler ve atölye çalışmaları düzenlemekteyiz. 2024 yılında başvuru sayılarının katlanarak artacağını düşünüyorum.”

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sizler bizim en büyük gücümüzsünüz. Sizler, geleceğin liderleri, yenilikçileri ve sorun çözücüleri olarak bu üniversiteden mezun olacaksınız. Araştırma ve girişimcilik çabanızı takdir ediyor ve destekliyoruz. Gazi Üniversitesi olarak eğitim, araştırma ve toplumsal katkı hizmet alanlarında daima en yüksek niteliğe ulaşmayı hedeflemekteyiz. Bu hedefe ulaşmamızda öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin özverili çalışmalarının büyük önemi bulunmaktadır. Üniversite üst yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden itibaren araştırma yapan, proje üreten ve girişimcilik faaliyetlerinde bulunan öğrenci ve akademik personelimize destek olmaktayız. Bu destekler önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir” ifadelerinde bulundu.  

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu vesileyle, öncelikle desteklerinden ve katılımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkürlerimi arz ederim. Bir kez daha konferansımızda sözlü ve poster sunumu yapacak tüm öğrencilerimizi, onlara yol gösteren ve onları eğiten akademik danışmanlarını, sürece destek veren birim yöneticilerimizi tebrik ediyorum. Bu kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen siz değerli görevli öğrencilerimize, destek veren birim yöneticilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Hepinize başarılar diliyor, bu etkinliğin sizlere yeni ufuklar açmasını ve ilham verici deneyimler sunmasını temenni ediyorum.”

Açılışta konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise altı yıldan beri TÜBİTAK başkanlığı görevini yürüttüğünü bilgisini verdi. Konuşmasında TÜBİTAK’ın misyonundan ve yaptığı çalışmalardan söz eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK olarak ülkemizin araştırma ekosistemine katkı vermeye çalışıyoruz” dedi.

Öğrencilerin erken yaşta araştırma projelerine katılmasının önemine işaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bunun sadece ülkemiz için değil insanlık için de son derece önemli olduğunu söyledi. Araştırma ve geliştirme için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ilerleyen zamanlarda yeni araştırma ve araştırmacılara ihtiyaç olacağını ifade etti.

Konuşmasında uzun vadede ön plana çıkan en şiddetli küresel risklere dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Hem kısa hem de uzun vadede en şiddetli küresel risklerin arasında aşırı hava olayları, yer sisteminde kritik değişiklikler ile diğer çevresel, teknolojik ve toplumsal riskler yer almaktadır” diye konuştu.

Sunumunda Gazi Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK 2209 A/B proje katkıları hakkında da bilgiler veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Üniversite öğrencileri araştırma veya sanayiye yönelik araştırma projeleri destekleri programında Gazi Üniversitesi öğrencilerinin 1142 araştırma projesi desteklenmiştir” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından proje, patent, makale gibi çalışmaları ile öne çıkan öğrencilerimiz Halide Şahkulubey, Oğuzhan Delibaş, Ömer Faruk Çiçek, Aysuda Çitil, Sertab Sakarya, Muhammed Erdem Gül, İlayda Özhavzalı, Nisa Nur Atak, Ahmet Arslan, Beyzanur Petek, Fatma Canan Şişman ve Zeynep Erdem’in başarı öyküleri sunuldu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, öğrencilerimize katılım belgelerini takdim etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız da TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Prof. Dr. Fuat Sezgin Ormanı’na adına dikilen fidan sertifikasını takdim etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Teknoloji Fakültesi önünde yer alan şenlik alanını ziyaret ederek, öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Etkinlik kapsamında Teknoloji Fakültesi Taşkent Binası önünde kongre merkezi açılışı yapıldı. Açılış kurdelesi, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, öğretim elemanları ve öğrencilerimiz tarafından kesildi.

Kongre merkezinin açılışının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır öğrencilerin stantlarını ziyaret ederek, proje çalışmalarıyla ilgili bilgi aldılar.

“1. Gazi Öğrenci Projeleri Kongresi ve Bilim Şenliği” kapanış programında ODTÜ Fizik Öğretim Üyesi Dr. Umut Yıldız “Evrende Yaşam Arayışı” adlı söyleşisiyle Üniversitemize konuk oldu.

Ardından ödül takdim törenine geçildi. Gazi Üniversitesi öğrencilerinin 1. Gazi  Öğrenci Bilim Şenliğinde bugün sunmuş olduğu TÜBİTAK projeleri arasından, Eğitim- Sağlık ve Fen/Mühendislik Alanlarında en iyi 3 poster ve en iyi 3 sözlü sunuma hediyeleri ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Fen Bilimleri alanında yapılan projelerde en iyi 3 sözlü sunum;

Mürüvet Taşdüzen

Suzan Cihnioğlu

Tuğba Öküzcü

Eğitim Bilimleri alanında yapılan projelerde en iyi 3 sözlü sunum;

Ayşenur Ay

Buse Güven

Elif Çetin

Sağlık Bilimleri alanında yapılan projelerde en iyi 3 sözlü sunum;

Aleyna Sever

Melih Mustafa Çetin

Zeliha Türkan Aşık

Fen Bilimleri alanında yapılan projelerde en iyi 3 poster sunumu;

Büşra KESKİN

Didem SEZER

Sakin YILDIRIM

Eğitim Bilimleri alanında yapılan projelerde en iyi 3 poster sunumu:

Berke Oğuz YILMAZ

Halide ŞAHKULUBEY

İlayda AKCAN

 

Sağlık Bilimleri alanında yapılan projelerde en iyi 3 poster sunum:

Ceyda Didem AKALTUN

Çağla ÖZCAN

Muhammed Berkay DOĞRU

 

Dereceye giren öğrencilerimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

-1-1

 

-1

 

-1

1. Gazi Öğrenci Projeleri Kongresi ve Bilim Şenliğine Yüksekokul Olarak Katılım Sağladık-1 1. Gazi Öğrenci Projeleri Kongresi ve Bilim Şenliğine Yüksekokul Olarak Katılım Sağladık-1 1. Gazi Öğrenci Projeleri Kongresi ve Bilim Şenliğine Yüksekokul Olarak Katılım Sağladık-1
background image