Yapay Zeka Zirvesi'24 BTK’da Düzenlendi
16 Ocak 2024 | 20:31

Yapay Zekâ Zirvesi’24, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Kamu ve özel sektörden pek çok önemli ismin katıldığı ve yapay zekâ teknolojisi hakkında son gelişmelerin konuşulduğu zirveye yoğun ilgi gösterildi. Teknolojiye meraklı gençler ile alanında uzman kişileri buluşturan zirvenin açılışında konuşan Bakan Uraloğlu, "BTK ile YÖK arasındaki protokolün, Ulusal Yapay Zekâ Strateji'mizin en önemli hedeflerinden biri olan yapay zeka uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak adına büyük faydalar sağlayacağını düşünüyorum." dedi.

Düzenlenen zirveye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Bilgi Teknolojileri, İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, üniversite rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilen programda telekomünikasyon, savunma sanayi ve bankacılık sektörlerinden temsilciler bir araya geldiler. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ve TUSAŞ-Kazan MYO. Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Sancak Demiryürek katıldı.

Zirvede yaptığı konuşmaya Pençe Kilit Harekâtı bölgesinde şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralı askerlere acil şifalar dileyerek başlayan Uraloğlu, "Ülkede 85 milyonun güven ve huzur içinde yaşaması için gözlerini kırpmadan şehit düşen tüm kahramanları, bu güzel toprakları vatan kılan ecdadı, rahmet ve minnetle anıyorum. Her birine minnet borcumuz vardır. İşte bu borcu, daha çok çalışarak, ülkemizi dünyanın en güçlü ülkeleri arasına sokarak ödeyebiliriz. Öyle kritik bir dönemde yaşıyoruz ki terör örgütü PKK ile birlikte bölgemizdeki tüm terör örgütlerinin tek hedefi büyüyen, gelişen bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'dir. Son 300 yıldır ne zaman başımızı kaldırsak türlü operasyonlara, çeşit çeşit tuzaklara, ihanetlere maruz kalıyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye idealimizi her geçen gün perçinliyoruz." şeklinde konuştu.

Güvenlik güçlerinin mücadelesiyle savunma sanayi, teknoloji, bilişim ve akademi alanında yapılan çalışmaları birbirinden ayırmadıklarını belirten Uraloğlu, yapay zekâ teknolojilerinin birçok alanda konuşulduğuna değindi. Uraloğlu, söz konusu teknolojilerin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğünün bu yıl 250 milyar doları aşmasının, 2030'da ise 1,8 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Yapay zekanın hayatın her safhasında kullanıldığının altını çizen Bakan Uraloğlu, yapay zekâ teknolojilerinin, bir insanın yapabileceği birçok görevin daha fazla veriyle daha hızlı şekilde yapılmasına imkân tanıdığını söyledi.

Yapay zekâ projelerinin sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi için güçlü bir siber güvenlik altyapısına ihtiyaç duyulduğunu belirten Uraloğlu, "Maalesef yapay zekanın sunduğu imkanlar kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. Artık enerji, bankacılık ve finans, ulaşım ve iletişim altyapılarına zarar vermeyi hedefleyenler, bilinçli organize saldırılarını ilk ve yoğunluklu olarak internet aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışıyor. Çünkü maliyeti düşük olan siber saldırıların tahribatı çok daha büyük olabilmektedir. Geçtiğimiz yıl yapay zekâ yardımıyla Cumhurbaşkanı'mızın sesini taklit edip, bazı iş insanları ile üst düzey kamu yöneticilerini arayarak çıkar sağlamaya çalışan bir kişi oldu ama failleri süratle tespit edildi ve yakalandı." diye konuştu.

Bakan Uraloğlu: Yerli ve Milli Olarak Geliştirdiğimiz Yazılımlarımızla Sayısız Siber Saldırıyı Engelledik

Her yeni teknolojinin beraberinde büyük riskleri de getirdiğini vurgulayan Uraloğlu, "İşte bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ülkemizin dijital alanda güvenliğini sağlamaya odaklandık. Siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'miz üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak, siber tehditlere karşı etkin mücadele yürütüyoruz. Gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule gibi uygulamalarımızla ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Bugüne kadar kendi yazılımlarımızla sayısız siber saldırıyı engelledik." dedi.

Yapay zekanın özellikle elektronik haberleşme ve bilişim alanında çalışan şirketler ve profesyoneller için önemli fırsatlar barındırdığını söyleyen Bakan Uraloğlu, bilişim alanında çalışanların yüzde 54'ü, veri mühendislerinin yüzde 35'i ve veri güvenliği uzmanlarının yüzde 26'sının yapay zekadan yararlandığını belirtti.

Son 22 yılda bilim, sanayi ve teknolojide yakalanan yükseliş trendinin, toplumsal hayatın her aşamasında yapısal değişikliklere neden olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Oxford Insight'ın 2023'te hükümetlerin kamu hizmetlerinde yapay zekâ kullanım açısından ne kadar hızlı olduğunu ortaya koymak amacıyla yayınladığı Hükümet Yapay Zeka Endeksi Raporu'na göre, 193 ülke arasında ülkemiz 47. sıradadır. Güney ve Orta Asya ülkeleri arasındaki sıralamada ise 2. sıradadır. TÜİK'in 2023 verilerine göre ülkemizde 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 18,5'i yapay zekâ teknolojilerini kullanmaktadır." açıklamasında bulundu.

Yapay zekâ ve büyük veri alanlarında yerli ve milli teknoloji üretme kabiliyetlerinin gelişmesine katkı verecek zirvenin önemini vurgulayan Uraloğlu, "BTK ile YÖK arasındaki protokolün, Ulusal Yapay Zeka Strateji'mizin en önemli hedeflerinden biri olan yapay zeka uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak adına büyük faydalar sağlayacağını düşünüyorum. İş birliği protokolüyle, BTK Akademi altyapısının ve eğitimlerinin üniversiteler tarafından kullanılması, bu eğitimlerin güncellenmesi, içeriklerinin genişletilmesi ve yükseköğretim programlarındaki derslerle eş değer hale getirilmesi sağlanacak." sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Başkan Karagözoğlu: Yapay Zekâ Her Geçen Gün Daha Hızlı Çalışır Hale Geliyor

Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yapay zekanın, akıllı cihazları ve özellikle de bilgisayar programlarını geliştiren bir sanat ve bilim olarak kabul edildiğini söyledi. Karagözoğlu, “Yapay zekâ sürücüsüz arabaların, akıllı binaların, medikal robotların, akıllı eğitim sistemlerinin ve daha birçok uygulamanın geliştirilmesinde kullanılıyor. Üretim alanında kullanıldığında; otomasyonun yanı sıra, daha akıllı, hızlı ve ucuz süreçler kullanılmasını ve dolayısı ile verimliliğin arttırılmasını sağlıyor. Sahip olduğu bu potansiyel ile de ekonomik gelişmeyi arttırabilecek bir alan olarak görülüyor.” ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın popülerliğinin, yeni çağın temeline oturan bulut bilişim teknolojisine olan ilginin de artmasına sebep olduğunu belirten Karagözoğlu, “Hem ülkemizde hem de dünya genelinde bulut bilişim ve yapay zekâ alanlarındaki çalışmalar hızla artıyor. Yapay zekâ, büyük miktarda veriye ihtiyaç duyuyor ve bu verilere erişim için bulut bilişim bir zorunluluk haline geliyor. Yapay zekâ, verileri işleyerek anlamlı bilgilere dönüştürürken, bulut bilişim de bu verilere erişim ve depolama sağlıyor.” dedi.

Yapay zekâ gibi ileri teknolojilerin gelişmesinin aynı zamanda siber tehditlerin de artmasına sebep olduğunu vurgulayan Başkan Karagözoğlu, “Yapay zeka destekli güvenlik sistemleri ve bulut tabanlı güvenlik çözümleri siber saldırılara karşı korunmamız için kritik önem taşıyor. Bizler de bunun farkında olarak çalışmalarımıza 7/24 devam ediyoruz. Bu doğrultuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, siber güvenlik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamak ve büyütmek için pek çok çalışma yürütüyoruz. Kurumumuz bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri ile birlikte siber vatanımızı; gece ve gündüz demeden koruyor.” açıklamalarında bulundu.

Teknolojiye yön veren, üreten, kendi beyin gücü ile katma değerini artıran bir Türkiye hedefinin en önemli halkasının eğitim olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Karagözoğlu, “Kurumumuz çatısı altında kurulan BTK Akademi bünyesinde yapılan programlar, alanında uzman iç eğitmenlerimizin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile ulusal ve uluslararası diğer tüm paydaşlarımızın iş birliği ve katkılarıyla sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde ihtiyaç duyan herkese ulaşıyor. Bu noktada 2 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda olan BTK Akademi ile çok sayıda gencimize yapay zekâ, kodlama, programlama, yazılım konularında hem merkez kampüsümüzde yüz yüze hem de buradaki eğitimlere ulaşamayanlar için online olarak ücretsiz eğitimler sunarak ülkemizin dört bir yanındaki çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere talep eden herkese ulaşmaya gayret ediyoruz.” dedi.

Karagözoğlu, “Gençlerimiz, teknolojinin gücünü sadece bir araç olarak değil, aynı zamanda insanlığın iyiliği için bir fırsat olarak görmeli. İnovasyon ve teknolojik ilerleme, küresel sorunlara çözümler üretebileceğimiz bir platform çünkü. Onlar, bu dijital çağın liderleri olarak, bilgiye erişimde eşitlik, sürdürülebilirlik ve toplumsal adalet gibi değerlere odaklanarak dünyayı şekillendirecekler. Geleceği şekillendiren güç onların elinde ve bizler, bu yolda hep birlikte ilerlemekten büyük bir gurur duyuyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Yükseköğretim Kurulu arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Açış konuşmaları sonrasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımı Hakkında İş Birliği Protokolü imzalandı.

Dijital teknolojilere ilişkin kamu ve özel sektördeki paydaşlarla iş birliklerini geliştirmeye yönelik imzalanan protokolle, BTK Akademi tarafından yapay zekâ ve dijital teknolojiler alanlarında verilen derslerin üniversitelerin müfredatlarına dahil edilmesi kararlaştırıldı.

İmzalanan protokolle, yapay zekâ ve dijital teknolojiler alanlarında verilen derslerin üniversitelerdeki müfredata dahil edilmesi sürecinin BTK tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. İş birliği protokolüyle BTK ile Yükseköğretim Kurulu arasında bir ortak çalışma grubu oluşturularak yeni derslerin açılması ve müfredat çalışmalarının birlikte gerçekleştirilmesine karar verildi.

Yapay Zekâ Zirvesi, BTK ve Yükseköğretim Kurulu arasında düzenlenen protokol imza töreni sonrasında bankacılık, savunma sanayi ve telekomünikasyon sektörü özelinde yapay zekanın değerlendirildiği panel oturumlarının ardından sona erdi.

YAPAY ZEKA ZİRVE-1YAPAY ZEKA ZİRVE-1YAPAY ZEKA ZİRVE-1YAPAY ZEKA ZİRVE-1YAPAY ZEKA ZİRVE-1YAPAY ZEKA ZİRVE-1YAPAY ZEKA-1YAPAY ZEKA-1

btk-1
background image