Araştırma Üniversitesi İzleme, Değerlendirme ve Sürdürülebilirlik Toplantıları kapsamında Üniversitemiz Tusaş-Kazan Meslek Yüksekokulu ile gerçekleştirilen toplantıda 2023 yılı hedef göstergelerine yönelik 8 ayda yapılan çalışmalara değinildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın başkanlığında Tusaş-Kazan Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Tusaş-Kazan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oğuzhan Yılmaz, Tusaş-Kazan Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Dr. İbrahim Cihan Yetişken ile Öğr. Gör. Süleyman Emre Eyimaya ve meslek yüksekokulu öğretim üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yükseköğretim kurumlarında son yıllarda önemli değişimlerin yaşandığına dikkat çekerek şunları ifade etti: “Yükseköğretimdeki uluslararası hareketlilik günümüzde artmış ve diğer ülkelerden alınan diplomaların tanınması son derece önemli hâle gelmiştir. Üniversitelerde kalite çalışmalarının da ön plana çıkmasıyla Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) faaliyetlerine başlamış ve üniversitelerin dış denetime açılması sağlanmıştır. Yükseköğretim Kurulu ise araştırma üniversitesi olan Gazi Üniversitesini, Araştırma Üniversitesi Performans Göstergeleri kapsamında ve Üniversite İzleme Değerlendirme kriterleri doğrultusunda değerlendirmektedir. Bu minvalde yürütülen çalışmalar neticesinde yakaladığımız ivmenin çeşitli sıralama ve performans endekslerine yansıması bizleri memnun ediyor.
Üniversitemizde yükseköğretimde kalite standartlarının oluşturulması ve bu alanda uluslararası uyumluluğun sağlanabilmesi için 2005 yılında kalite değerlendirme ve geliştirme çalışmalarına başlandı. Aradan geçen 18 yılı aşkın sürede Üniversitemiz önemli tecrübeler edindi. Program akreditasyonu çalışmaları sonucu bugün 29 lisans, 12 tıpta uzmanlık ve 1 hazırlık programı akredite edildi. Kalite Komisyonumuzun uzunca bir dönemdir etkin biçimde yürüttüğü faaliyetlerinin ve çalışmalarının ürünlerini almaya başladığını büyük bir memnuniyetle ifade edebilirim. Şimdi kalite süreçlerine yeni kurulan kalite koordinatörlüğü, kalite komisyonu ve birim kalite ekiplerimiz ile daha güçlü olarak devam ediyoruz.”
Gazi Üniversitesinin, YÖKAK’ın değerlendirmesiyle 2022 yılında 30 yükseköğretim kurumu arasından 5 yıllık tam Kurumsal Akreditasyon alma başarısını gösteren 3 devlet üniversitesinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bir büyük başarımız da araştırma üniversiteleri sıralamasında A3 kategorisinden A2 kategorisine yükselmemiz oldu. Üniversitemiz sadece YÖKAK, YÖK ve TÜBİTAK tarafından değil, farklı uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından da dünya genelinde ve Türkiye’de sıralanmaktadır” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise yaptığı değerlendirme konuşmasında, üniversite olarak hangi kurumlara veri sağlandığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Bayındır, “YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme”, “Araştırma Performans Göstergeleri” ve “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksleri”nde veri sağlamaya çalışıyoruz. Toplamda üç farklı veri tabanı yer almakta ve veri girişi sağlanmakta. Üniversite İzleme ve Değerlendirme kriterlerinde eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, uluslararasılaşma, sürdürülebilirlik, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk olmak üzere beş başlıkta performans değerlendirmeleri yapılıyor. Üzerinde önemle durduğumuz bir diğer başlık olan Araştırma Performans Göstergeleri kapsamında araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi ve etkileşimli iş birliği olmak üzere üç başlıkta ve Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endekslerinde ise bilimsel ve teknolojik araştırma etkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve girişim, ekonomik ve toplumsal katkı olmak üzere dört başlıkta değerlendirmeler yapılıyor. Bu başlıklarda belirlenen hedefler doğrultusunda kurum olarak bu zamana kadar neler yaptık ve bundan sonraki süreçte de sürdürülebilirlik adına neler yapabiliriz bunu sizlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın ardından söz alan Tusaş-Kazan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oğuzhan Yılmaz, meslek yüksekokulu bünyesinde yürütülen araştırma geliştirme çalışmaları bağlamında 2023 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirilen hedeflere değindi. Prof. Dr. Oğuzhan Yılmaz hazırlamış olduğu sunumunda 2023 yılı hedef göstergelerinde yer alan oranlarda fakülte bazında başarılı olunan verileri ve gerçekleştirilemeyen değerleri katılımcılarla paylaştı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız başkanlığında düzenlenen toplantı, tüm katılımcıların yer aldığı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Yüksekokulumuzdan SCI-EXP / Q2 Başarısı
Öğr. Gör. Ertuğrul DUMAN Hocamız Yüksekokul Müdür Yardımcısı Olarak Atandı
Yüksekokulumuzdan TUBİTAK ARDEB 1002 A Başarısı
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Yüksekokulumuzu Ziyaret Etti
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, TUSAŞ Genel Müdürlüğünü Ziyaret Etti
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.