Duyuru
Azami Eğitim Öğrenci Süresi Sonunda Yapılacak İşlemler
27 Eylül 2021 | 19:54

Üniversitemiz Senatosunun “Azami Süreler Sonunda Yapılacak İşlemler” kararını görmek için tıklayınız.

 

Genel Esaslar

  1. Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Kayıtlı öğrencilerin azami sürelerinin başlangıç tarihi, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılıdır.
  2. Yabancı dil hazırlık sınıfında geçirilen süre, programın azami öğrenim süresinden sayılmaz.
  3. Öğrencinin izinli sayıldığı süreler hariç, ders kaydı yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın her yarıyıl/ yıl azami öğrenim süresinden sayılır.
  4. Takip ettiği öğretim programında yer alan derslerden hiç almadığı veya yarıyıl/ yılsonu sınavlarına girme hakkı elde edemediği (devam etmediği), uygulamalı ve uygulaması olan dersler dâhil, toplam ders sayısı altı veya daha fazla olan öğrencilerin ek sınav hakkı verilmeden Üniversite’yle ilişikleri kesilir.
  5. İlan edilen tarihlerde yapılan ek sınavlara girmeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılmaz.
  6. Mühendislik tamamlama programlarına kayıtlı olan öğrenciler, ek sınav hakkından yararlanamaz.
  7. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kayıt yaptıran öğrencilerin azami öğrenim süreleri, intibak yapılan sınıfa göre belirlenir.
  8. Ağırlıklı genel not ortalamasına (AGNO) göre yatay geçiş yapan öğrencilerin daha önce okuduğu süreler azami öğrenim süresine dâhil edilir.
  9. Ek madde 1’e göre eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami öğrenim süreleri, intibak yapılan sınıfa göre belirlenir.

 

Ek Sınav Hakkı

  1. Öğrencilere daha önce alıp başarısız oldukları (FD, FF notu aldıkları) tüm dersler için her yarıyıl ilan edilecek tarihlerde kullanacakları iki ek sınav hakkı verilir.
  2. Yarıyıl sonu harf notu değerlendirmesi, yarıyıl içine yayılan çalışmalar sonucunda oluşan dersler (tasarım dersleri, stüdyo dersleri, laboratuvar, staj uygulamaları, dönem projesi, iş eğitimi, bitirme projeleri, klinik uygulama gibi dersler vb.) ile hiç alınmamış dersler için ek sınav hakkı verilmez.
  3. Ek sınav hakkı verilmeyen, yarıyıl sonu harf notu değerlendirmesi yarıyıl içine yayılan çalışmalar sonucunda oluşan dersler; ilgili programlar tarafından belirlenerek ilgili akademik birimin internet sayfasından ilan edilir ve ÖİDB’ye bildirilir.
  4. Azami süresi sonunda sınav haklarından faydalanmak isteyen öğrenciler, azami öğrenim sürelerinin dolduğu yarıyılın bitiminde, Üniversitemizce ilan edilen tarihlerde, Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden kayıtlı oldukları akademik birimlere başvurur. Başvuru yapmayan öğrenciler, ek sınav haklarından vazgeçmiş sayılır.
  5. Ek sınav hakkından yararlanmak için başvuran ancak belirlenen tarihlerde sınavlara girmeyen öğrenciler, sınav hakkını kullanmış sayılır.
  6. Ek sınavlar, her yarıyılın sonunda birinci ve ikinci ek sınav şeklinde uygulanır. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir. Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar.
  7. İlk ek sınav sonucuna göre sınava girdikleri dersi başaran öğrenciler, not yükseltmek amacıyla aynı dersin ikinci ek sınavına giremez.
  8. Ek sınavlarda başarılı olmak için en az (CC) harf notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu ve/veya dönem içi çalışmalardan alınan notlar dikkate alınmaz. Bu sınavlarda alınan son not geçerlidir.
  9. Bu sınavlar sonunda, mezuniyet için kalan ders sayısı (hiç alınmamış dersler ile FD, FF notu alınan dersler) altı veya daha fazla olanların, Üniversite’yle ilişikleri kesilir.

 

Ek Süreyle Sınav Hakkı

  1. Ek sınavlar sonunda mezuniyet için iki ila beş dersi kalanlara üç yarıyıl ek süreyle sınav hakkı (yıllık eğitim yapılan akademik birimlerde kayıtlı öğrenciler için iki öğretim yılı), ek sınavlara girmeden mezuniyet için iki ila beş dersi kalanlara dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan akademik birimlerde kayıtlı öğrenciler için iki öğretim yılı) ek süreyle sınav hakkı tanınır.
  2. Mezuniyet için bir dersi kalanlara, öğrencilik haklarından yararlanmaksızın sınırsız ek sınav hakkı tanınır.
  3. Ek süreyle tanınan sınavlarda başarılı olmak için en az (CC) harf notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu ve/veya dönem içi çalışmalardan alınan notlar dikkate alınmaz. Bu sınavlarda alınan son not geçerlidir.
  4. Ancak azami süresini tamamlayıp sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, bu derslerden uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış derslere bir defaya mahsus olmak üzere devam edebilir. Öğrenciler, bu durum dışındaki dersler için yarıyıl sonunda yapılan ek sınavlara girer.
  5. Ek süreyle tanınan sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.
  6. Program müfredatında yer alan bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde mezuniyet için gereken ağırlıklı genel not ortalamasını sağlayamayanlara, diledikleri derslerden sınırsız süreyle sınav hakkı tanınır.
  7. Ek süreyle tanınan sınav hakkı sonunda mezuniyet için birden fazla dersi kalan öğrencilerin, Üniversite’yle ilişikleri kesilir.
  8. Sınırsız ek sınav hakkı tanınanlardan, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı kayıt yaptırmayan (dolayısıyla sınavlara girmeyen) öğrencilerin, Üniversite’yle ilişiği kesilir.

 

Katkı Payı/ Öğrenim Ücreti

  1. Ek süre hakkından faydalanan öğrenciler, öğrenim ücreti/ katkı payı ödeyerek ders kaydını yapar. Sınırsız sınav hakkından faydalanan öğrenciler ise sadece sınavına gireceği ders başına öğrenci katkı payı/ öğrenim ücretini öder, ancak bu öğrenciler sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

 

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Ek Sınav Takvimi

 

 

  1. Ek Sınav
  1. Ek Sınav

Başvuru Tarihleri

02-04 Ekim 2021

14-15 Ekim 2021

Sınav Tarihleri

07-08 Ekim 2021

19-20 Ekim 2021

Not Giriş Tarihleri

09-11 Ekim 2021

20-22 Ekim 2021

*Başvurular, Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden öğrencilerin kayıtlı oldukları akademik birimlere yapılacaktır.

 

 

Ek sınava girme durumunda olan öğrenci önce kendi ekranından ek sınava gireceği dersleri seçerek başvurusunu tamamlar.

Öğrenci tarafında başvuruları tamamlar.

background image